Til alle hummerfiskere i Drøbak og omegn

Det er snart 1. oktober. Fra kl. 0800 og frem til 1. desember går hundrevis av hummerteiner i vannet utenfor Drøbak.

Alle kan fiske hummer – 10 teiner pr. båt. Hummerteiner selges på billigsalg hos Biltema, Jula og andre butikker.

Drøbak akvarium er klar over at vi ikke kan pålegge noen restriksjoner på å fiske. Vi har heller ikke hjemmel til å «frede» enkelte områder, men vil allikevel komme med følgende oppfordring.

I flere år har akvariet vært en del av ett samarbeid mellom Institutt for Naturforvaltning (INA) ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet i Ås

Det er plassert ett hummerhus utenfor Sjøtorget og bak moloen, avstand 100 – 200 m fra land, på 15 meters dyp. Her er det plassert kameraer på bunnen med innsikt i hummerhuset, og huset overvåkes 24 timer i døgnet og kan bl.a. sees på storskjerm inne i akvariet.

Formålet med denne overvåkingen har vært å studere hummerens døgnaktivitet sett i lys av de forskjellige årstidene og ulike miljøforhold. Dette har vært ett pionerprosjekt som ikke har blitt gjennomført før.

For akvariet betyr det at vi er en attraksjon rikere, ett «Big Brother» program live, i forhold til hummerhuset.  Men det betinger at det er hummer hjemme i huset.

I 2016 gikk vi ut med en oppfordring i Amta om ikke å sette teiner i dette området. Samtidig gikk Drøbak båtforening ut med samme oppfordring til sine medlemmer.

Resultatet var fantastisk: Ikke en teine ble satt bak moloen, Mot normalt (som juster ville ha sagt) 30-40 teiner

Vi er i ferd med å kjøpe inn et større og bedre undervannskamera, med enda bedre infrarødt lys. Her vil man via vår hjemmeside kunne sitte hjemme og se inn i hummerhotellet hele døgnet for å se hvordan hummer, krabber og annet som går eller svømmer forbi oppfører seg.  Ved påsketider i år var det ikke hummer i huset, men da flyttet det inn en kjempesteinbit, som ville ha gitt vår kjære Hugo mindreverdighetskomplekser. Vi mobiliserte dykkere for å hente opp sværingen for å presentere den for Hugo, men den må ha ant ugler i mosen, (eller tangen) og svømte videre før vi kom i vannet.

Men en vennlig oppfordring til våre lokale hummerfiskere fra Drøbak akvarium blir derfor:

Vær så snill å sett teinene deres ett annet sted. Unngå å sette dem fra moloen og sydover langs Sjøtorget. Så kan dere logge dere inn hjemme og sitte å studere hummeren i sine naturlige omgivelser i hummerhuset.  Vi ønsker å ha ett godt forhold til våre lokale fiskere. Det er tross alt dem som står for hoved leveransen av dyr til akvariet.

Klaus Bareksten
Drøbak Akvarium